WebShip e-Fulfilment België

Live chat

Professioneel voorraadbeheer verhoogt jouw ROI

Als ondernemer ben je steeds op zoek naar manieren om meer omzet te generen of jouw ROI te verhogen. Traditioneel proberen de meeste ondernemingen hun omzet te verhogen en meer sales te genereren. Maar ook de voorraad en meer bepaald het voorraadbeheer spelen een belangrijke rol in het verhogen van de ROI. Waarom? Dat leggen we je in deze blog uit.

Voorraadbeheer

Alles start met het beheren van de voorraad. Je mag het beheren van de voorraad niet als bijzaak beschouwen want dan ontstaan er fouten. Als je producten verkoopt, dan is het magazijn en de voorraad het kloppend hart van de onderneming. Om de voorraad te beheren die je te investeren in een degelijk voorraadbeheersysteem. Bij Webship ontwikkelden we met Webship Online een eigen voorraadbeheersysteem. Webship Online is gebruiksvriendelijk en dynamisch. Wil je het voorraad systeem gratis testen? Vraag dan hier jouw testperiode aan!

Dankzij een voorraadbeheersysteem kan je fouten in de voorraad voorkomen of sneller ontdekken. Een systeem zoals Webship Online helpt je ook met het picken van de producten en het versturen van de pakketten. Een voorraadsysteem is uiteraard niet gratis maar de kostprijs van zo’n systeem weegt niet op tegen de uitgespaarde tijd en de kosten door de foutenmarge te verlagen.

Voorraadbeheer verhoogt de ROI

Retours

Elke onderneming hoopt dat er zo weinig mogelijk pakketten retour komen. De kosten die gepaard gaan met retours zijn niet mals en hebben een negatieve invloed op de ROI. We overlopen even de kosten:

  • Het picken van de producten (arbeidstijd)
  • Verpakkingsmaterialen
  • Verzendkosten
  • Retourkosten
  • Retour controleren (arbeidstijd)
  • Eventueel: kostprijs van het product in het product niet meer in perfecte conditie is

Kortom, het retourbeleid is belangrijk maar het voorkomen van retours is nog belangrijker! Je moet er dus voor zorgen dat er zo weinig mogelijk fouten gemaakt worden tijden het picken. Door het voorraadbeheer te optimaliseren en gebruik te maken van moderne systemen zal de kans op fouten in het magazijn verminderen. Hoe lager de foutenmarge hoe minder retours er zullen zijn. Hierdoor zal je minder kosten hebben waardoor de ROI stijgt.

Retourbeleid zorgt voor hogere ROI

Efficiëntie

Als je het voorraadbeheer optimaliseert, zal de efficiënte toenemen. Alles start met het uitwerken van een plan met magazijnlocaties. We gaan ervan uit dat je optimaliseert met een slim voorraadbeheersysteem. In zo’n systeem kan je producten koppelen aan productlocaties. Wanneer je een product moet zoeken in het magazijn, dan kijk je in het voorraadbeheersysteem en weet je onmiddellijk waar het product zich bevindt. Je hoeft dus niet langer te zoeken in het magazijn! Ook het picken van orders kan veel efficiënter verlopen. Als je meerdere orders op hetzelfde moment pickt, zal het systeem de meest logische route doorheen het magazijn uitstippelen. Op deze manier zal je tijd en energie uitsparen aangezien je niet lang van het kastje naar de muur gestuurd wordt.

Als ondernemer zijn rapporten en statistieken waarschijnlijk jouw dada. Maar wist je ook dat deze rapporten en statistieken een invloed kunnen uitoefenen op de efficiënte van het magazijn? We geven een voorbeeld: sommige producten verkopen beter dan andere. Uit de statistieken kan je deze producten achterhalen. Stel dat je deze statistieken niet analyseert, dan is de kans groot dat de populaire producten opslagen worden op locaties die ver uit elkaar liggen. De magazijnier moet dan te veel afstand afleggen tijdens het picken waardoor er kostbare tijd verloren gaat. Dankzij een rapport met populaire producten kan je de fast moving producten opsporen en opslaan vlakbij de inpaktafels. Een efficiënte pickingroute is essentieel voor een goed georganiseerd magazijn.

Rapporten en ROI

Slapende voorraad is nefast voor de ROI

Slapende voorraad zijn producten die niet of zelden worden verkocht. Zonder een actief voorraadbeheer loop je het risico dat de slapende voorraad ergens in een hoekje wordt geplaatst. Toch mag je deze voorraad niet vergeten want slapende voorraad is een echte killer voor jouw winst. Slapende voorraad neemt niet alleen magazijnruimte in beslag, maar ook middelen. Je houdt namelijk minder geld over om te investeren in nieuwe voorraad of marketing. Organiseer dus regelmatig een actie of stockverkoop om van de slapende voorraad verlost te geraken.

Fulfilmentpartner verhoogt de ROI

Je merkt op dat je aandacht moet besteden aan tal van zaken vooraleer het voorraadbeheer voor een hogere ROI zorgt. Daarbovenop komt dat voorraadbeheer en logistiek niet jouw specialiteiten zijn. Om deze reden besteden weinig ondernemers aandacht aan het optimaliseren van het magazijn. Maar dat is niet de juiste ingesteldheid en zorgt ervoor dat je winst misloopt. Een fulfilmentpartner kan voor de oplossing zorgen. Een fulfilmentpartner is gespecialiseerd in logistiek en zal jouw voorraad beheren, de orders picken&packen en de pakketten verzenden. Tevens kan je genieten van schaalvoordelen op verpakkingsmaterialen en je huurt slechts de ruimte in het magazijn die je in beslag neemt. Je hoef niet te investeren in het huren van een magazijn dat maar halfvol staat!

Hulp nodig?

Logo Webship

Het beheren van de voorraad is niet eenvoudig, laat staan het optimaliseren van het voorraadbeheer. Toch dien je er de nodige tijd in te investeren om de ROI te verhogen. Heb je onvoldoende tijd of kennis om jouw voorraadbeheer naar een hoger niveau te tillen? Contacteer dan Webship via hallo@webship.be. Wij kunnen jouw magazijn voorzien van een efficiënt voorraadbeheersysteem of kunnen het volledige voorraadbeheer van jou overnemen! Als fulfilmentpartner kunnen wij het verlengde van jouw onderneming worden. Interesse? Bereken dat jouw all-in fulfilmentprijs via onze kostprijscalculator.

Kan je mogelijks ook interesseren