WebShip e-Fulfilment België

Live chat

Hoe kan ik de inpaktafel optimaliseren?

Een magazijn is een plaats waar veel arbeid wordt verricht door mens en machine. Bij veel ondernemingen komen de processen of flows op een natuurlijke wijze tot stand. Toch kan het geen kwaad om af en toe eens stil te staan bij de werking van jouw magazijn. We denken hierbij bijvoorbeeld aan de opeenvolging van processen, de manier waarop leveringen worden gecontroleerd of de indeling van het magazijn. Maar sta je wel eens stil bij de uitrusting van de verschillende werkposten? Om efficiënter te kunnen werken moet je nadenken over de manier waarop elke werkpost het best kan functioneren. De inpaktafel is zo’n werkpost die een ontzettend grote invloed kan hebben op de werkdruk in het magazijn.

Inpaktafel

Zorg voor de juiste inpaktafel

Een inpaktafel moet de producten die verwerkt worden in het magazijn kunnen dragen. Voorzie dus steeds een inpaktafel die een bepaald gewicht kan dragen. Ook de afmetingen van de producten spelen hierbij een belangrijke rol. Als je grote producten moet verpakken, dan is het bijzonder onhandig wanneer je op een te kleine paktafel moet werken. Alvorens een paktafel aan te schaffen, moet je dus eerst goed in kaart brengen welke producten er zullen ingepakt worden op de paktafel. Hou hierbij rekening dat verkooporders kunnen bestaan uit meerdere producten waardoor je ook meerdere producten om eenzelfde moment moet inpakken.

De ideale hoogte voor een inpaktafel bestaat niet, omdat de ideale hoogte onder andere afhankelijk is van de producten die moeten ingepakt worden en de lichaamsbouw van de inpakker. We raden je steeds aan om een verstelbare inpaktafel aan te kopen zodat je de inpaktafel kan aanpassen aan de inpakker. De meerwaarde van ergonomie op de werkvloer mag je niet onderschatten.

Voorzie de juiste werkmiddelen

Tijdens het inpakken zal je tal van werkmiddelen gebruiken. Als je niet over de juiste werkmiddelen beschikt, dan zal de inpakker niet efficiënt kunnen werken en zal er veel tijd verloren gaan. Welke werkmiddelen je nodig hebt, is uiteraard afhankelijk van de producten die je zal verpakken. We denken bijvoorbeeld aan werkmiddelen zoals tape, een afroller, een breekmes en een wikkelaar. Dat zijn de basis benodigdheden die beschikbaar moeten zijn op elke inpaktafel. Daarnaast heb je tal van andere werkmiddelen die het comfort van de inpakker kunnen bevorderen.

Verpakkingsmateriaal

Zorg er voor dat je verpakkingsmaterialen bij de hand hebt

Een inpakker verwerkt ontzettend veel pakketjes per dag. Hiervoor gebruikt hij tal van verschillende verzenddozen en beschermingsmaterialen. Zorg er dus voor dat de inpakker deze materialen steeds bij de hand heeft. Als de verzenddozen bijvoorbeeld te ver weg liggen, gaat er per order kostbare tijd verloren. De inpakker moet namelijk extra meters afleggen wat de productiviteit niet ten goede komt. Bij Webship hebben we bijvoorbeeld een systeem ontwikkelt waarbij de verzenddozen bovenaan de inpaktafels staan. Op deze manier heeft de inpakker verschillende formaten van dozen binnen handbereik. Op het einde van de werkdag worden de verzenddozen per inpaktafel aangevuld. Simpel maar doeltreffend.

Verder kan je bijvoorbeeld beroep doen op vulpapier om producten te beschermen. Vulpapier handmatig afscheuren verhoogt de fysieke arbeid en zorgt voor willekeur aan het aantal gebruikte meters vulpapier. Bij Webship maken we gebruik van een systeem dat vulpapier automatisch afscheurt volgens een vooraf ingestelde lengte. Op deze manier kan je nauwkeurig bepalen hoeveel een pakket daadwerkelijk kost.

Voorzie de inpaktafel van de nodige hardware

Een inpakker maakt niet alleen gebruik van zijn handen. Ook hardware doet het nodige werk tijdens het inpakken. Welke hardware moet je dan voorzien op een inpaktafel? We geven enkele suggesties:

  • Computer: een computer geeft je toegang tot het WMS-systeem waardoor je alle informatie omtrent de te verwerken verkooporders kan terugvinden. Zorg steeds dat er een internetverbinding mogelijk is in je magazijn.
  • Laser printer: met een zwart/wit laserprinter kan je heel snel verschillende pak- en pickbonnen na elkaar afdrukken.
  • Label printer: Met een labelprinter kan je snel en milieuvriendelijk de verzendlabels afdrukken (via thermische overdracht).
  • Barcode scanner: met een barcode scanner kan je tijd winnen door tekstinput te vervangen door het scannen van een barcode.
  • Weegschaal: een digitale weegschaal helpt je snel en efficiënt het gewicht te bepalen van een zending.

Ook software mag niet ontbreken op de inpaktafel

Als je jouw magazijn op een vakkundige manier wil leiden, dan kan een WMS-systeem uiteraard niet ontbreken. Een WMS-systeem zal er voor zorgen dat je op een efficiënte manier te werk kan gaan door bijvoorbeeld een logische pickflow doorheen het magazijn te creëren. Ook aan de inpaktafel bewijst een WMS-systeem haar nut. Hoe? Bij Webship hebben we met Webship Online zelf een WMS-systeem ontwikkeld. Hierbij maakt onze inpakker gebruik van het WMS-systeem tijdens het inpakken. De inpakker zoek het juiste verkooporder tussen de verkooporders die klaar zijn om in te pakken of de inpakker scant de barcode op de pakbon waardoor het juiste verkooporder automatisch wordt weergegeven door het WMS-systeem.

Productafbeeldingen

Vervolgens ziet de inpakker alle gegevens omtrent het verkooporder zoals de gegevens van de klant en de te versturen producten. Hierdoor kan de inpakker nog een snelle check uitvoeren. Vervolgens kan de inpakker gebruik maken van de gekoppelde weegschaal om het gewicht in te geven en een verzendmethode te kiezen op basis van het ingegeven gewicht. Je kan namelijk meerdere verzendmethodes koppelen aan Webship Online. Vervolgens kan je nog de verpakkingsmaterialen ingegeven zodat je een compleet overzicht krijgt van de kosten die verbonden zijn aan het verkooporder. Zoals je ziet, is een WMS-systeem absoluut onmisbaar als je op een professionele manier jouw orders wil inpakken.

Zorg voor een nette inpaktafel

Je werkt ongetwijfeld het efficiënts op een nette en opgeruimde inpaktafel. Daarom is het belangrijk om de inpaktafel steeds ordentelijk te houden. Niets is zo vervelend als werken op een inpaktafel die overvol ligt met van alles en nog wat. Voorzie steeds een vuilbak om overbodig materiaal onmiddellijk weg te gooien. Elke dag afsluiten met het proper maken van de inpaktafel is alvast een schitterend idee!

Logo Webship

Kan je mogelijks ook interesseren