WebShip e-Fulfilment België

Live chat

Hoe creëer ik meer ruimte in het magazijn?

Als ondernemers ben je steeds op zoek naar manieren om te groeien. Om te groeien zal je de nodige acties ondernemen om meer omzet te realiseren, de productbeleving te stimuleren en naamsbekendheid te genereren. Maar als de onderneming groeit, duiken er vaak logistieke problemen op. Een groeiende onderneming heeft nood aan meer opslagplaats maar vaak zijn ondernemingen daar niet op voorbereidt. We geven je alvast enkele tips mee om ruimte te creëren in het magazijn.

Denk goed na over de opslagvereisten van jouw producten

Wanneer je over verschillende producttypes beschikt, moet je over verschillende opslagmogelijkheden beschikken. Bepaalde producten vragen namelijk om een specifieke aanpak. We denken hierbij bijvoorbeeld een voedingsmiddelen. De eerste vragen die je jezelf dient te stellen is of je een standaard magazijn ruimte nodig hebt of dat je een koelcel/donkere ruimte moet voorzien. Heb je een combinatie van beiden nodig? Zorg dan voor een efficiënte indeling van het magazijn zodoende de koelcel niet onnodig veel ruimte inpalmt.

Voorzie verschillende soorten opslagtypes in het magazijn

Wanneer je een ruimte hebt gevonden, kan het inrichten gaan beginnen. Bekijk allereerst hoe je producten verpakt zijn en op welke manier ze op voorraad gelegd kunnen worden. Dit is erg belangrijk voor de keuze van de magazijninrichting. We zien nog te vaak dat magazijn geen gebruik maken van de juiste magazijnmaterialen. Kleding wordt bijvoorbeeld vaak op hangers of in doosjes aangeleverd. Hangende kleding kun je gemakkelijk aan rekken hangen. Daarnaast is bij losse kleinere producten een legplank al snel de beste uitkomst. Met legplanken en palletplaatsen kan je in de hoogte werken. Op deze manier benut je de magazijnruimte optimaal. Niet alleen legplanken en palletplaatsen vallen onder de inrichting, maar ook magazijnbakken voor de opslag van losse materialen.

Stapelbakjes in magazijn

Een goed ingericht magazijn beschikt dus over meerdere opslagmogelijkheden. Als je slechts over één opslagmogelijkheid beschikt, dan volgen de logistieke problemen automatisch. Als je kleine materialen op een legplank opslaat in plaats van in een stapelbakje, dan zal het magazijn ontzettend snel vol zijn. Op deze manier worden de beschikbare magazijnlocaties bijzonder snel ingenomen en bots je op de denkbeeldige limieten van het magazijn. Het efficiënt gebruiken van opslagmogelijkheden zoals palletplaatsen, legplanken en stapelbakjes creëert enorm veel extra ruimte in het magazijn.

Wanneer je bijzondere producten opslaat, dan dien je een opslagmethode op maat te ontwikkelen. Geen eenvoudige opdracht maar wel een absolute noodzaak als je efficiënt wil omspringen met de beschikbare ruimte! Check zeker even onze case over ‘Creafoam’. In die case tonen we hoe we bij Webship producten met bijzondere formaten opslaan.

Spring efficiënt om met de beschikbare ruimte in het magazijn

Er komt een moment dat je magazijn vol geraakt, ondanks je over de juiste magazijninrichting beschikt. Dan moet je op zoek naar een oplossing. Veel ondernemers denken onmiddellijk aan een nieuw en groter magazijn maar dat is niet altijd de juiste oplossing. Een nieuw en groter magazijn is vaak niet onmiddellijk beschikbaar en vraagt een grote investering. Ook de geografische inplanting is een belangrijke factor om al dan niet te kiezen voor een nieuw magazijn. Toch zijn er vaak nog mogelijkheden om extra de ruimte de creëren in het huidige magazijn? De plaats die wordt ingenomen door legplanken en stapelbakjes is niet ontzettend hoog. Te hoge legplanken zorgen ervoor dat je niet efficiënt kan picken.

Bij Webship, een fulfilmentcenter, zijn we op hetzelfde probleem gestuit. Onze ligging was optimaal maar ons magazijn was te klein geworden. We beschikten over een grote ruimte met legplanken. Na enkele brainstormsessies hebben we besloten om een platform te maken in ons magazijn waardoor de capaciteit van onze legplanken verdubbelt zijn. Het platform werd gemaakt boven de ruimte met legplanken. Dergelijk platform creëert een extra verdiep waardoor er vanzelfsprekend enorm veel ruimte gecreëerd wordt.

Een fulfilmentcenter

Het investeren in magazijninrichting of een extra platform is niet voor elke onderneming mogelijk. Het huren van of investeren in een magazijn neemt vaak al een enorme hap uit het beschikbare budget. Voor starters herkennen deze situatie waarschijnlijk wel. Als starter is de kans groot dat je het magazijn niet volledig kan vullen met producten. Toch dien je het volledige magazijn te kopen of te huren. Gelukkig bestaat er een oplossing voor deze situatie! Als je de voorraad laat beheren door een fulfilmentcenter, dan betaal je enkel voor de ruimte die jouw producten daadwerkelijk innemen in het magazijn. Daarbovenop zal de picking en packing gebeuren door het fulfilmentcenter. Hierdoor haal je een stukje specialiteit in huis en kan je profiteren van gunstige verzendtarieven.

Logo Webship

Als ondernemer ben je gespecialiseerd in jouw producten en dien je jezelf te focussen op de uitbouw van de onderneming. Veel ondernemers hebben geen kaas gegeten van logistiek waardoor er fouten ontstaan. Fouten in het voorraadbeheer of tijdens het picken en packen zorgt voor ontevreden klanten! Dankzij een fulfilmentcenter worden deze fouten tot een minimum herleidt waardoor je over meer tevreden klanten zal beschikken. Wil je meer weten over fulfilment? Contacteer dan Webship via hallo@webship.be of maak gebruik van onze kostprijscalculator om jouw all-in fulfilmentprijs te berekenen.

Kan je mogelijks ook interesseren