WebShip e-Fulfilment België

Live chat

Welke producten heb je nodig om het magazijn in te richten?

Het magazijn is voor vele bedrijven het kloppend hart van het bedrijf. Het is een plaats waar enorm veel arbeid wordt verricht door mens en machine. Maar vele magazijnen blijken niet over de juiste apparatuur te beschikken. Iets waar vele bedrijven niet bij stilstaan maar dit kan de efficiënte verminderen en de werkdruk verhogen. Is jouw magazijn voor verbetering vatbaar omdat bijvoorbeeld je medewerkers niet over het juiste of voldoende kwalitatief materiaal beschikken? Dan is deze blog iets voor jou. We zetten eventjes op een rijtje welke producten er niet mogen ontbreken om van jouw magazijn een veilige en efficiënte werkplaats te maken.

Richt je magazijn in met de juiste opslagmogelijkheden

Een magazijn kan bestaan uit verschillende omslagmogelijkheden. We denken hierbij aan palletplaatsen, legplanken en stapelbakjes. Dat zijn de meest voorkomende manieren om producten te stockeren. Een magazijn kan niet zonder stellingen. Door te werken palletplaatsen, verhoog je letterlijk de opslagcapaciteit. Je kan namelijk veel hoger gaan stappelen. Hou wel steeds het maximumgewicht van de stelling in de gaten. Om veilig te werken raden we je aan om de palletstellingen steeds te verankeringen in de grond én veiligheidsbuffer te voorzien rond de poten. Deze buffer zorgt er voor dat je niet tegen de eigenlijke stelling kan rijden met een heftruck.

Naast de stellingen kan je dus ook gebruik maken van slimme ruimte winnaars zoals legplanken en stapelbakjes. Vele magazijnen stockeren zowel grote als kleine producten. Maar wanneer je enkel opteert voor palletplaatsen, dan werk je niet efficiënt. Door gebruik te maken van legplanken en stapelbakjes kan je kleinere producten veel efficiënter stockeren. Je zal niet alleen plaats winnen waardoor je meer producten kan opslaan, maar je zal ook tijd winnen tijdens het picken.

Stapelbakjes in magazijn

Een rollenbaan

Een rollenbaan kan van jouw magazijn een efficiënte werkplaats maken. Dankzij een rollenbaan kunnen onnodige meters worden uitgespaard. Er bestaan verschillende types. Welke type je kiest hangt af van wat het beste bij jou magazijn past, welke goederen je vervoert en de manier waarop de goederen contact maken met de rollenbaan. Zo kan je verschillende transportsystemen selecteren:

  • Rollenbaan met vrije rollen: als je een beroep doet op de zwaartekracht door de band schuin te laten lopen, zijn vrije rollen meestal een goede optie.
  • Gemotoriseerde rollen: je hebt dit type rollenbaan nodig wanneer de band niet schuin staat. Zo kan er een circuit ontstaan waarbij je de snelheid kan regelen. We denken hierbij vaak aan het klassieke bandwerk.

Vervoer producten in het magazijn met het juiste materiaal

Waarvoor heb je een magazijn nodig? Een essentiële vraag die je vrij snel kan beantwoorden: om goederen op te slaan. Als je of een efficiënte manier wil werken moet je over de juiste hulpmiddelen beschikken om deze goederen te transporteren doorheen het magazijn. Je moet de goederen namelijk niet alleen opslaan, je moet ze controleren bij binnenkomst en verwerken wanneer er een verkooporder is. Maar ook in de periode daartussen kan het zijn dat je de producten moet verplaatsen in het magazijn. Waarom? Om bijvoorbeeld meer plaats te maken in het magazijn door de goederen op een andere manier op te slaan. Om goederen te verplaatsen kan je gebruik maken van volgend materialen:

  • Steekwagen: een steekwagen is bijzonder interessant om snel enkele dozen te verplaatsen in het magazijn.
  • Palletwagen: om een pallet te verplaatsen, kan je gebruikmaken van een palletwagen. Hou bij jouw keuze steeds rekening met het draagvermogen, gebruiksgemak, de ergonomie, de lente van de vorken, het formaat, het type wielen en de weegschaalfunctie.
  • Pickkar: een pickkar maakt het eenvoudig om vliegensvlug verschillende orders te picken. Je voorziet de kar van verschillende bakjes. Hierbij is elk bakje gekoppeld aan een verkooporder.
  • Verzendkar: maak gebruik van de klassieke verzendkarren om jouw verwerkte orders ordentelijk op te slaan tot de koerier ze komt afhalen.
  • Stapelaar of heftruck: een palletwagen brengt de vracht maximaal 15 centimeter omhoog. Je kan zo’n palletwagen dus niet gebruiken als stapelmiddel om bijvoorbeeld een pallet op het bovenste schap van een palletstelling te plaatsen. hiervoor heb je een stapelaar of vorkheftruck nodig.

Sorteer afval!

In een magazijn ontstaan er natuurlijk ook verschillende afvalstromen. Je moet namelijk verschillende producten uitpakken om ze te controleren alvorens ze weg te zetten in het magazijn. Ook tijdens het verpakken kan er afval ontstaan. Duurzaam ondernemen wordt steeds hoger in het vaandel gedragen door consumenten. Het afval sorteren is daarom een must. Het afval sorteren is heel eenvoudig als je de juiste afvalbakken en containers voorziet.

Doe beroep op professionals

Je merkt ongetwijfeld op dat er bij het creëren van een degelijk en efficiënt magazijn meer komt kijken dat je oorspronkelijk dacht. Ook financieel is het inrichten van een comfortabel magazijn een investering. Het aankopen van de juiste materialen is niet goedkoop. Vele ondernemingen maken deze investeringen niet met alle gevolgen van dien. De werkdruk is hoger aangezien er niet efficiënt je niet kan werken en de magazijnmedewerkers hebben meer kans op een arbeidsongeval als ze niet beschikken over de juiste hulpmiddelen.

Logo Webship

Wil je dit voorkomen? Maak dan gebruik van de professionele diensten van een fulfilmentcenter zoals Webship. Een fulfilmentcenter neemt het volledige logistieke luik van over. Op deze manier hoef jij niet te investeren in duurzame magazijnmaterialen. Een fulfilmentcenter beschikt uiteraard over alle nodige magazijnmaterialen en werkt met echte professionele pickers & packers. Kortom, de foutenlast in het magazijn zal gevoelig verlagen en je kan jezelf bezighouden met de uitbouw van de webshop in plaats van zelf telkens verkooporders te moeten verwerken. Klinkt dat als muziek in de oren? Neem dan contact op met Webship via hallo@webship.be of bereken jouw all-in fulfilmentprijs via onze kostprijscalculator.

Kan je mogelijks ook interesseren