WebShip e-Fulfilment België

Live chat

Waar moet ik aan denken bij het starten van een webshop?

Online shoppen

Jaarlijks worden miljarden euro’s besteed aan online shoppen. Het bedrag dat gespendeerd wordt aan online shoppen stijgt jaarlijks! Dagen zoals Black Friday zijn een ware goudmijn voor webshopeigenaars. Ruik jij jouw kans? De opstartkosten van een webshop zijn relatief laag en je kan het beheren van een webshop combineren met jouw huidige baan. Te mooi om waar te zijn? Zeker en vast niet, een webshop kan je in enkele stappen opbouwen maar hoe begin je eraan? Wij zochten het uit!

Kies jouw product en bepaal de doelgroep

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: welk product wil ik aan wie verkopen? Het antwoord op deze vraag vormt de kern van jouw businessplan. Ga je voor zelfgemaakte producten of koop je producten in? Wie zijn jouw concurrenten? Ga je voor een breed gamma of een nichemarkt? Denk goed na vooraleer je jouw webshop start! Voer een grondig onderzoek uit en zorg ervoor dat je jezelf zo goed mogelijk inwerkt in de sector waarin je actief wil worden.

Bouw een de webshop

Logo Digital Natives

De webshop wordt jouw uithangbord. Een schitterende webshop die interesse wekt is essentieel om jouw webshop te laten slagen. Wij raden aan om een webbouwer aan te spreken! Op deze manier verkrijg je zekerheid dat de webshop wordt opgemaakt volgens alle normen en waarden. Indien er ooit technische problemen zijn met de webshop, dan ben je niet aangewezen op jezelf maar zal de webbouwer onmiddellijk ingrijpen en het probleem verhelpen. Beeld je maar eens in dat jouw technische kennis te beperkt is om het probleem te verhelpen waardoor de website enkele uren of zelfs enkele dagen plat ligt. De webbouwer zal eveneens de hosting voorzien waardoor er nog een zorg verdwijnt. Zoek je een webbouwer? Raadpleeg dan Digital Natives! Digital Natives ontwikkelde onze website.

Registreer jouw webshop

Uiteraard mag je jouw webshop niet vergeten te registreren. Om een webshop te mogen houden, heb je namelijk een zelfstandigenstatuut en BTW-nummer nodig. Hiervoor ga je langs bij een ondernemingsloket zoals Xerius of Acerta. Je moet goed na te denken over een naam alvorens je jouw webshop gaat registreren. Heb je een unieke en/of originele naam gevonden? Bekijk dan onmiddellijk of de domeinnaam nog beschikbaar is. Indien dit het geval is, dien je de domeinnaam te reserveren bij een hostingpartij of webshopsysteem.

Tip: internationale ambities? Reserveer de domeinen .com, .be, .nl, .de, etc. onmiddellijk zodat je in toekomst niet voor verrassingen komt te staan!

Zoek betrouwbare partners

Als je een webshop wilt starten, ben je afhankelijk van enkele partners. Bouw een betrouwbare relatie uit met al jouw partners zodoende de webshop kan floreren. Welke partners kan of moet je onder de arm nemen?

  • Leveranciers: goede leveranciers zorgen voor kwalitatieve producten en duidelijke levertermijnen. Zorg ervoor dat je een goede relatie uitbouwt met jouw leveranciers. Hoe vind je leveranciers? Door contact op te nemen met groothandels, te netwerken op beurzen of online te zoeken op verschillende websites en forums. Bereid jouw gesprekken met leveranciers goed voor! Leveranciers krijgen namelijk ontzettend veel aanvragen dus zorg ervoor dat jouw concept erbovenuit springt!
  • Verzendpartners: als je producten verkoopt, zal je een verzendpartner moeten vinden. Welke verzendpartners kan je aanspreken? Dat is afhankelijk van het type product je wilt versturen. Bpost, DHL, DPD en UPS zijn slechts enkele van de vele spelers in de logistieke wereld.
  • Fulfilmentpartner: wil je de opslag, picking, packing en verzending niet zelf beheren? Dan kan je opteren voor een fulfilmentpartner. De fulfilmentpartner neemt bovenstaande taken van jou over! Op deze manier kan jij je volledig focussen op de uitbouw van de webshop want als jouw webshop groeit, dien je meer pakketjes te versturen waardoor de kans bestaat dat je nog amper tijd hebt om aan marketing te doen. Verder kan je profiteren van de schaalvoordelen waarover de fulfilmentpartner beschikt op verpakkingsmaterialen en bij transportbedrijven waardoor je de kosten kan drukken en meer winst kan maken. Fulfilmentpartner nodig? Webship helpt je graag!
  • Digitale partner: je moet klanten verbazen met jouw expertise over het gamma maar als je geen ervaring hebt met online ondernemen, is de kans groot dat jouw expertise verloren gaat. Wat kan je hieraan doen? Je kan een digitale partner aanspreken die jouw vakkennis vertaald naar converterende advertenties. In deze context breken wij opnieuw de lans voor Digital Natives. Eens jouw webshop online staat vormt online zichtbaarheid de sleutel tot succes!

Wat mag ik niet vergeten?

Je bent gebonden aan enkele wettelijke verplichten. Welke?

  • Algemene voorwaarden
  • Privacybeleid
  • Retourbeleid
Logo Webship

Wanneer je dergelijke zaken niet op jouw webshop vermeld, loop je het risico beboet te worden. Het ontbreken van een retourbeleid kan er dan weer voor zorgen dat klanten hun bestelling kunnen terugsturen tot een jaar na datum! Vermijdt ongemakkelijke situaties en zorg ervoor dat jouw webshop tot in de puntjes is afgewerkt.

Heb je nog vragen over het starten van een webshop of zoek je een fulfilmentpartner? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen je graag verder met het opzetten van jouw webshop en het verzenden van jouw producten!

Kan je mogelijks ook interesseren