WebShip e-Fulfilment België

Live chat

Kosten van interne logistiek

Logistiek

Alle ondernemingen die goederen verzenden, komen in aanraking met de logistieke sector. Een specifieke sector met tal van valkuilen voor wie er niet in thuis is. We blijven het herhalen: focus jezelf op jouw kerncompetenties! Dat wil zeggen dat je bepaalde taken moet uitbesteden aan kwalitatieve partners. Er zijn verschillende taken die je kan uitbesteden, waaronder de logistiek. Je zal niet enkel samenwerken met een gespecialiseerde partner waardoor jouw service verbetert, je zal eveneens kosten besparen. Welke kosten? Veel ondernemingen ondervinden nog steeds moeilijkheden met het in kaart brengen van de interne logistieke kosten. Wij brengen dit voor jou in kaart!

Vaste kosten

Vaste kosten zijn kosten onafhankelijk van de omzet of het productieproces. Het zijn kosten die je maakt, ongeacht hoeveel je verkoopt of produceert. In dit geval hebben we het enkel over vaste kosten die direct toewijsbaar zijn aan het logistieke proces. Hieronder vind je de belangrijkste vaste kosten:

 • Aankoop of huur magazijn
 • Computers, printers, scanners en andere technologieën
 • Inrichting van het magazijn (rekken)
 • Energiekosten
 • Verzekeringen
 • Voorraadbeheersysteem

Het betreft dus alle kosten die nodig zijn om de voorraad op te slaan en de orders te verwerken. Wat veel onderneming over het hoofd zien is dat er ook kosten verbonden zijn aan onderhoud en/of vernieuwing. Als je alle vaste kosten gaat optellen, kom je al snel voor een negatieve verrassing te staan want de vaste kosten van de logistiek zijn vaak veel groter dan je denkt.

Variabele kosten

Variabele kosten zijn de kosten die veranderen door toename of afname van onder andere de voorraad en het aantal zendingen. In dit geval hebben we het enkel over de variabele kosten die direct toewijsbaar zijn aan het logistieke proces. We denken onder andere aan volgende kosten:

 • Verpakkingsmateriaal
 • Transportkosten
 • Magazijnmedewerkers

Waarom kan fulfilment interessant zijn voor jouw logistiek?

De interne logistieke kosten kunnen behoorlijk oplopen. Wanneer de kosten te hoog oplopen, ben je genoodzaakt om een oplossing te zoeken om rendabel te blijven. Die oplossing hoeft niet altijd drastisch te zijn! Het opzetten van een samenwerking met een fulfilmentpartner kan de logistieke kosten enorm verminderen. Waarom? Er zijn verschillende reden!

 • Je betaalt enkel de ruimte in het magazijn die jouw goederen daadwerkelijk in beslag nemen. Als je zelf een magazijn koopt of huurt, dan bestaat de kans dat niet de volledige ruimte benut wordt waardoor je betaalt enkele vierkante meters die niet in beslag genomen worden.
 • Je profiteert van schaalvoordelen! Dit is een van de belangrijkste voordelen van een fulfilmentpartner. Je kan profiteren van schaalvoordelen op verpakkingsmateriaal en transportkosten aangezien de fulfilmentpartner grotere hoeveelheden afneemt of betere prijzen kan onderhandelen.
 • Je moet niet in computers, printers, scanners en andere technologieën om het magazijn optimaal te laten renderen.
 • Aangezien je niet over een eigen magazijn beschikt, dien je geen energiekosten te betalen.
 • Je hoeft het magazijn niet te verzekeren.
 • Je moet niet te investeren in de inrichting van het magazijn (rekken).

Kortom, een aantrekkelijke lijst van voordelen. Het uitbesteden van de logistiek kan dus de nodige kosten besparen. Je zal opmerken dat door het uitbesteden van de logistiek een deel van de vaste kosten variabel worden. Dit heeft als voordeel dat je enkel zal betalen wanneer je daadwerkelijk omzet genereert. Tevens zal je jouw onderneming verder professionaliseren. Een fulfilmentpartner is gespecialiseerd in het verpakken en verzenden van orders. De foutenmarge zal gevoelig dalen waardoor de consumenten meer vertrouwen krijgen in jouw onderneming.

Webship en logistiek!

Logo Webship

Lopen jouw interne logistieke kosten te hoog op en ben je overtuigt van de voordelen die fulfilment met zich mee brengt? Contacteer dan Webship via hallo@webship.be. Webship is een meedenkende logistieke partner. Ben je benieuwd naar de kostprijs van fulfilment? Bereken dan jouw all-in fulfilmentprijs via onze kostprijscalculator.

Kan je mogelijks ook interesseren