WebShip e-Fulfilment België

Live chat

Houdbaarheidsdatum in een magazijn

Vervallen

Als bedrijfsleider is een efficiënt voorraadbeheer een van jouw doelstellingen. Stel je maar eens voor dat je opbrengsten misloopt door een stockbreuk of dat je verliezen lijdt vanwege het overschrijden van de houdbaarheidsdatum. Producten die over een houdbaarheidsdatum beschikken, vergen een speciale aanpak. Wij geven je alvast mee met welke zaken je rekening moet houden.

Welke voorraadbeheermethode houd rekening met houdbaarheidsdatum?

Werk je met producten die over een vervaldatum beschikken, dan is de kans groot dat je gebruik maakt van het JIT- of FIFO-principe.

  • Just in time (JIT): dit principe wordt gehanteerd wanneer er een optimale afstemming is tussen leverancier en klant. Hierdoor worden de goederen bij levering onmiddellijk doorgestuurd naar de klant. Op deze manier is de voorraadhoeveelheid beperkt en kan je besparen op voorraadkosten.
  • First in, first out (FIFO): bij het FIFO-systeem gaan de producten die het eerst zijn binnengekomen, ook als eerste weer naar buiten. Dit is het meest gebruikte voorraadbeheersysteem bij producten die over een houdbaarheidsdatum beschikken. In dit specifieke geval kunnen we ook spreken over FEFO of first expired, first out.

Lotnummer of batchcode

De meeste levensmiddelen wordt per lot of batch geproduceerd aangezien de machines in de fabrieken niet oneindig veel producten kunnen produceren op hetzelfde moment. Door een lotnummer of batchcode op de verpakking te printen, weet de onderneming exact uit welke afgemeten productie het product afkomstig is. Wanneer er zich een probleem voordoet met een van jouw producten, kan je aan de hand van het lotnummer eenvoudig bepalen met welk lot er mogelijke problemen zijn.

Op welke codes moet ik letten?

Manufacturing date and expiry date on some pharmaceutical packaging.

Dat veel levensmiddelen een beperkte houdbaarheidsdatum hebben, is algemeen geweten. De voorraden van deze producten zijn niet onbeperkt houdbaar en dus ook niet onbeperkt beschikbaar. Naast het lotnummer kan je nog andere afkortingen terugvinden op de verpakking van producten met een houdbaarheidsdatum.

  • TGT-datum: de afkorting TGT staat voor Te Gebruiken Tot. De TGT-datum staat meestal op zeer bederfelijke producten zoals vlees of vis. Er kunnen gezondheidsproblemen optreden als je producten consumeert na het verstrijken van de TGT-datum. Zorg er dus voor dat dergelijke producten ruim voor het verstrijken van deze termijn jouw webshop, winkel of magazijn verlaten.
  • THT-datum: de afkorting THT staat voor Ten minste Houdbaar Tot. Veel mensen gooien producten weg die de THT-datum overschreden hebben maar dat is niet nodig! De THT-datum is de datum tot welke de fabrikant een goede kwaliteit garandeert. Na het verstrijken van deze datum kan het product er anders uitzien of anders smaken, maar kan het nog geconsumeerd worden zonder gezondheidsrisico’s.

Let op: de datum op de verpakking is van toepassing wanneer de verpakking nog niet is geopend. Van zodra de verpakking wordt geopend, gaat de houdbaarheid snel achteruit. Sommige leveranciers spelen hierop in en plaatsen op de verpakking hoelang het product kan bewaard worden na het openen van de verpakking.

Webship Online werkt met houdbaarheidsdatum!

De cloud applicatie van Webship Online biedt de mogelijkheid om een lotnummer en vervaldatum in te voeren. De applicatie zal vervolgens de oudste producten als eerste wegwerken op basis van de ingevoerde gegevens. Leg verschillende loten op verschillende locaties! Dit is heel interessant aangezien Webship Online je onmiddellijk naar het lot met de juiste vervaldatum zal sturen tijdens het picken waardoor je tijd zal winnen.

Webship-lotnummer

Hulp nodig?

blue

Beschik je over een webshop maar is voorraadbeheer niets voor jou? Webship ontzorgt je graag! Wij staan in voor het voorraadbeheer, picking, packing en verzending. Op deze manier kan jij je volledig focussen op de uitbouw van de webshop zonder rekening te houden met houdbaarheidsdatums, magazijnlocaties, verzendlabels, etc. Contacteer Webship via hallo@webship.be en vraag een vrijblijvend gesprek aan.

Tip: gebruik onze prijscalculator om een eerste zicht te krijgen op jouw all-in fulfilmentprijs.

Kan je mogelijks ook interesseren