WebShip e-Fulfilment België

Live chat

Conversie-optimalisatie: tips voor een effectieve webshop

In de huidige digitale wereld is het hebben van een goed lopende webshop cruciaal voor het succes van je bedrijf. Conversie-optimalisatie speelt hierin een sleutelrol. Dit proces omvat niet alleen het aantrekken van bezoekers, maar ook het omzetten van deze bezoekers in leads en/of klanten. In dit artikel verkennen we praktische tips om je webshop te optimaliseren met als ultieme doelstelling je verkoopcijfers te verhogen.

Gebruikerservaring optimaliseren

We beginnen bij de basis: een vlotte en aangename gebruikerservaring is essentieel voor het behouden van bezoekers op je website. Dit begint bij het design van je webshop. Verschillende aspecten van je webwinkel design spelen daarbij een belangrijke rol, we denken bijvoorbeeld aan:

 • Navigatie en Layout: Zorg voor een intuïtieve navigatie en een overzichtelijke layout. Een duidelijk menu en logische indeling van categorieën houden bezoekers langer op je site.
 • Mobiele optimalisatie: Met de toenemende trend van mobiel shoppen, is het cruciaal dat je webshop optimaal werkt op mobiele apparaten.
 • Laadsnelheid: Een trage website kan potentiële klanten afschrikken. Optimaliseer de laadsnelheid door het verminderen van grote afbeeldingen en het minimaliseren van code.

Product presentatie en -informatie

De manier waarop je producten worden gepresenteerd, kan sterk bijdragen aan het verkoopsucces. Zorg voor een out-of-the-box benadering zodat je opvalt in het vele aanbod. Het geeft je webshop niet alleen een unieke indruk maar je zet er ook je stempel mee qua branding en marktpositionering.

 • Kwalitatieve productfoto’s: Heldere en realistische foto’s van producten geven klanten een beter beeld en verhogen de kans op aankoop.
 • Gedetailleerde productbeschrijvingen: Voorzie je producten van gedetailleerde en overtuigende beschrijvingen. Belangrijk is om de voordelen voor de klant te benadrukken.
 • Klantbeoordelingen en testimonials: Deze vergroten het vertrouwen in je producten en kunnen twijfelende klanten over de streep trekken.

Een ervaren copywriter onder de arm nemen is in veel gevallen geen overbodige luxe, tenslotte zijn de product pagina’s vaak het enige punt waar je (toekomstige) klanten in aanraking komen met je product.

Check-out proces en betalingsopties

Een soepel check-out proces is een kritiek punt in de conversie-optimalisatie. Zorg voor een afleidingsvrije omgeving waarin de focus ligt op het afrekenen. Een klant die een winkelwagen vult, heeft een heel hoge aankoopdrang, op dit moment wil je die drang echt niet verstoren door onnodige informatie of onduidelijke flow.

 • Eenvoudige check-out: Verminder het aantal stappen in het check-out proces en vraag alleen noodzakelijke informatie.
 • Diverse betalingsopties: Bied verschillende betalingsopties aan om aan de voorkeuren van verschillende klanten te voldoen. De Nederlandse betalingsprovider Mollie is daarbij zeker een aanrader!
 • Transparantie in kosten: Wees duidelijk over eventuele extra kosten zoals verzendkosten om late afhakingen te voorkomen.

Marketingstrategieën toepassen

Effectieve marketing kan een significante impact hebben op het aantal conversies. Er zijn honderden manieren om je doelpubliek te bereiken, al dan niet via betalende kanalen. Eén ding is zeker: het zal nooit vanzelf gaan en gratis bestaat niet. De drie meest gebruikte en voor de hand liggende zaken zijn:

 • E-mailmarketing: Gebruik e-mailmarketing om klanten terug te brengen naar je webshop en informeer hen over nieuwe producten of aanbiedingen. Bouw een kwalitatief mailingbestand op met daarin zowel klanten als leads. Verzamel mailadressen door gratis downloads (denk bvb aan een e-boek) of het verspreiden van andere interessante informatie waarin je doelpubliek kan geïnteresseerd zijn.
 • SEO en contentmarketing: Optimaliseer je website voor zoekmachines en creëer waardevolle content om organisch verkeer te genereren. Schrijf voor je bezoeker, niet voor de zoekmachines. Geef waardevolle informatie en zorg voor voldoende linkstructuur zodat je je bezoekers langer op de website kan vasthouden.
 • Sociale media integratie: Gebruik sociale media om je bereik te vergroten en interactie met klanten te stimuleren. Via social media ads kan je snel en veel verkeer op je website krijgen, kijk natuurlijk wel uit om het juiste verkeer naar de site/shop te sturen want liever 100 bezoekers waarvan 10% koopt, dan 10.000 bezoekers waarvan 0,05% koopt. Kwaliteit boven kwantiteit.

Conclusie

Conversie-optimalisatie is een voortdurend proces dat aandacht vereist voor verschillende aspecten van je webshop. Door te focussen op de gebruikerservaring, product presentatie, het check-out proces, en effectieve marketingstrategieën, kun je de effectiviteit van je webshop aanzienlijk verbeteren. Onthoud dat elke kleine verbetering kan leiden tot een significante toename in verkoop. Laat je vooral omringen door experten ter zake en laat je niet misleiden door de vele cowboys in de marketing wereld: wat te mooi is om waar te zijn, is dat ook heel vaak.

Kan je mogelijks ook interesseren