WebShip e-Fulfilment België

Live chat

Ruimtebesparingstechnieken voor magazijnen

In de logistiek en warehousing zijn ruimte en efficiency sleutelwoorden die het verschil kunnen maken met de concurrentie. Om de voortdurende groei van e-commerce te kunnen beantwoorden en de noodzaak voor ondernemers en webshop eigenaars om snel en effectief te reageren op marktbehoeften, is optimaal gebruik maken van beschikbare magazijnruimte essentieel. In deze blog verkennen we enkele praktische ruimtebesparingstechnieken die niet alleen de opslagcapaciteit maximaliseren, maar ook bijdragen aan een gestroomlijnder picking- en verzendproces.

Slimme opslagoplossingen

Het optimaliseren van de opslagruimte begint bij de inrichting van je magazijn. Heb je weinig of geen ervaring in de logistieke wereld? Dan doe je best beroep op experten om de inrichting van je magazijn te bepalen, hiermee valt of staat je hele business, zorg dus voor voldoende kennis en expertise rond het optimaal opslaan van de goederen in je warehouse. TIP: download het e-boek ‘JE MAGAZIJN OPTIMAAL INDELEN & MAXIMAAL BENUTTEN!’.

Verticale opslag

Profiteer maximaal van de ruimte door de hoogte in te gaan. Hoogbouwstellingen en mezzanine vloeren bieden de mogelijkheid om meer goederen op te slaan zonder de voetafdruk van het magazijn te vergroten. Bij verticale opslag horen natuurlijk ook de gepaste machines, afhankelijk van het type goederen kan je denken aan: heftruck, reachtruck, stapelaar, smalle-gangen truck, etc…

Modulaire Stellingen

Modulaire stellingen kunnen naar behoefte worden aangepast, wat zorgt voor een flexibele inrichting van het magazijn. Aangezien de vraag en het soort producten kunnen variëren, biedt dit systeem de mogelijkheid om de indeling van het magazijn snel aan te passen. Denk hierbij ook goed na over de locatie nummering van de individuele locaties zodat je ook deze snel en logisch kan aanpassen naar gelang het te stockeren product. Het heeft immers geen zin om te zorgen voor een dynamische opslag als je daarna die locatie geen logsiche locatie nummer kan geven.

Smallegangentrucks

Het gebruik van smallegangentrucks maakt een nauwere plaatsing van rekken mogelijk zonder de toegankelijkheid voor het ophalen van goederen te beperken. Let wel: dit soort trucks zijn vrij duur in aanschaf en kunnen daardoor vaak niet gebruikt worden in kleinere magazijnen.

Efficiënte Picking-methoden

Picking-efficiëntie is cruciaal voor de algemene operationele efficiëntie in magazijnen. Laat je medewerkers geen onnodige kilometers malen maar zorg voor een looproute op maat van de orders.

Batchpicking

Door orders in batches te verzamelen, kunnen meerdere orders tegelijkertijd worden afgehandeld, wat de reistijd binnen het magazijn vermindert en de efficiëntie verhoogt. Je kan ervoor kiezen om batchpickings uit te voeren op niveau van producten (zelfde producten, verschillende klanten) of op niveau van klanten (verschillende klanten, dezelfde of verschillende producten).

Goods-to-Person (GTP)

Technologieën zoals carrousels, Autostore en miniload-systemen brengen de producten direct naar de picker, waardoor bewegingen door het magazijn worden geminimaliseerd en de tijd per pick wordt gereduceerd. Let wel: dit vraagt over het algemeen een hogere investering (dus niet voor kleine volumes) en in dergelijke systemen kunnen niet alle types producten worden opgeslagen. Denk aan extra lange of zware producten, gevaarlijke producten, heel kleine producten, etc…

Crossdocking

Bij crossdocking worden de geleverde goederen niet weggezet op locaties maar blijven die centraal (dicht bij de laadkaaien bvb) op tijdelijke locaties ingeboekt omdat die goederen ook meteen terug dienen gepickt te worden voor uitlevering. Het heeft in dit geval weinig zin om de goederen eerst weg te zetten om die kort daarna terug allemaal klaar te zetten. Bij crossdocking is timing van cruciaal belang, goederen mogen niet te lang op de tijdelijke locaties ingeboekt blijven om verschillende redenen (bvb geen overzicht meer of opeenstapeling van goederen) maar langs de andere kant mogen de uitgaande orders ook niet te vroeg worden vrijgegeven zodat de goederen zeker aanwezig zijn in het magazijn. Dit kan dus enkel als in en uitgaande orders goed op elkaar zijn afgestemd.

Geavanceerde technologieën

De inzet van technologie draagt significant bij aan ruimtebesparing en efficiëntieverbetering. Dat kan zowel op vlak van intelligente software maar zeker ook op vlak van hardware.

Warehouse Management System (WMS)

Een goed warehouse management system (WMS) zorgt voor realtime inzicht in voorraad, optimale plaatsing van goederen en efficiënte routing van pickprocessen. Het WMS is als het ware het kloppende hart van het magazijn. Bij de keuze van een WMS is het belangrijk om dit af te stemmen op je huidige situatie maar ook al scenario’s van groei (en krimp) voor te bereiden om te weten of het WMS een geschikte keuze is. De compatibiliteit van je WMS met ERP en/of andere software is ook van cruciaal belang, alsook de hardware (on)afhankelijkheid zal een doorslaggevend element zijn.

Automatisatie en Robotisatie

Automatische opslag- en retrievalsysteemen (AS/RS) en robots kunnen smalle gangen gebruiken en werken op hoge snelheden, waardoor de behoefte aan ruime gangpaden vermindert en de opslagdichtheid verhoogt. Deze robots kunnen ook continu werken en kunnen dus doorheen de dag (en nacht) efficiënt ingezet worden. In de logistieke wereld zijn er heel wat mogelijkheden inzake robotica:

  • Pickrobots
  • AMR’s
  • AGV’s
  • Packrobots

Conclusie

In een tijd waarin elke vierkante meter telt, kunnen ondernemers en webshop eigenaars door slimme inrichting, efficiënte processen en de integratie van technologie aanzienlijk meer uit hun magazijnruimte halen. Door niet alleen te kijken naar de fysieke ruimte, maar ook naar de manieren waarop werkprocessen en technologieën kunnen bijdragen aan optimalisatie, krijgt men een magazijn dat niet alleen vandaag efficiënt is, maar ook klaar is voor de toekomstige uitdagingen.

Kan je mogelijks ook interesseren