WebShip e-Fulfilment België

Live chat

IT laat de logistieke sector excelleren

De e-commerce en logistieke sector evolueren in een razendsnel tempo. Klanten bepalen steeds vaker wanneer, waar en hoe hun bestellingen geleverd moeten worden. Daarbovenop willen de klanten 24/7 inzicht hebben in de status van hun bestelling. Gelukkig evolueert ook de IT-sector enorm snel. Dankzij de evolutie in de IT-sector, kan je aan de eisen van de klanten voldoen. Wil je een webshop uitbouwen? Dan kom je ongetwijfeld in contact met de IT-sector. Het verwerken van een bestelling omvat veel meer dan louter en alleen het versturen van een pakketje.

Waaraan denken we bij de term ‘IT’?

Onder IT of informatietechnologie worden hardware-, softwareproducten en -diensten verstaan. Om een webshop te runnen, moet je op zoek naar software die snelle informatiedeling mogelijk maakt, die eenvoudig is uit te breiden en foutloze communicatie met andere systemen garandeert. Zo kan je direct inspelen op marktontwikkelingen, veranderende eisen van de klant en houd je tegelijk grip op het  logistieke proces.

IT en logistiek

IT is overal aanwezig

Denk je dat IT niet belangrijk is voor jouw webshop? Dan heb je het helemaal mis! Tijdens het lezen van deze blog, maak je namelijk al gebruik van de nodige IT-functionaliteiten. Overal in jouw omgeving is IT aanwezig. We denken hierbij aan jouw smartphone, laptop, desktop, etc. Ook in de volledige flow van jouw e-commerce verhaal vormt IT een belangrijke verbindingsschakel. In elke schakel zal je namelijk gebruik maken van de nodige hardware en software. Hieronder noemen we er enkele op.

Hardware

Hardware heb je in elke schakel van de ketting nodig om efficiënt te werken. Om een webshop te maken moet je uiteraard over een laptop of desktop beschikken. Ook om het hele logistieke proces in gang te steken heb je een laptop, desktop of smartphone nodig. Je moet namelijk weten welke bestellingen je moet verwerken. Tijdens het picken van de bestellingen is een tablet en een barcodescanner dan weer bijzonder interessant. Waarom? Verschillende voorraadbeheersystemen, zoals Webship Online, werken reeds met digitale picking. Op deze manier wordt het aantal fouten tot een minimum herleidt.

Tijdens het inpakken heb je dan opnieuw een smartphone, laptop of desktop nodig om bij te houden welke verpakkingsmaterialen je gebruikt en het verzendlabel aan te maken. Je moet het verzendlabel ook kunnen afprinten en daarvoor heb je dan weer een labelprinter of standaard printer nodig. O ja, vervolgens heb je opnieuw een smartphone, laptop of desktop nodig om de klantservice te op peil te houden.

Voorraadbeheersysteem

Om de orderafhandeling en het logistieke proces in goede banen te leiden, is een voorraadbeheersysteem van kapitaal belang. Teveel ondernemingen werken nog zonder de juiste systemen waardoor er kostbare tijd en geld verloren gaat. Een voorraadbeheersysteem zoals Webship Online laat de verkooporders in een centraal systeem binnenkomen. Van daaruit kan je de verkooporders verwerken en uiteindelijk het verzendlabel afprinten. Eens het order is afgewerkt in Webship Online, geeft het systeem een signaal aan de webshop waardoor ook daar het order automatisch wordt afgewerkt en de klant een berichtje krijgt dat zijn bestelling is afgerond. Wil je alle voordelen van een modern WMS-systeem te weten komen? Neem dan een kijkje op de website van Webship Online.

webship online

Track & Trace

Eens het pakketje jouw magazijn heeft verlaten, willen klanten op de voet kunnen waar het pakketje zich bevindt. Dankzij het systeem van Track & Trace is dat mogelijk. Een functie die iedereen wel kent, maar vaak wordt er vergeten hoeveel schakels ervoor moeten zorgen dat zo’n Track & Trace systeem kan werken. Meer nog, bij bepaalde koerier kan je zelfs het opgegeven aflevermoment wijzigen. Op zo’n moment moet de hele ketting de nieuwe informatie verwerken want de route van de chauffeur dient aangepast te worden en het nieuwe bezorgt moment moet ingepland worden. Bij andere koeriers krijg je dan weer in realtime te zien hoeveel tussenstops de koerier nog moet doen alvorens bij jou langs te komen.

Systeembeveiliging

Systeembeveiliging is een onderschatte schakel in de ketting die ervoor moet zorgen dat een webshop succesvol is. Het is absoluut noodzakelijk om al jouw systemen en apparaten te beveiligen tegen virussen en cyberaanvallen. De voorbeelden van ondernemingen die te kampen hebben gehad met een cyberaanval zijn niet te tellen. Wat probeert een cybercrimineel te ontfutselen? In 99% van de gevallen is het antwoord: geld! Hoe proberen ze dat te doen? Er zijn tal van verschillende manieren zoals het stelen van persoonsgegevens, de webshop blokkeren of gegevens van gebruikersaccounts openbaar maken. Bescherm jezelf dus goed tegen zo’n praktijken onder het motto: beter voorkomen dan genezen.

IT & fulfilment

Je merkt ongetwijfeld op dat de logistieke kant achter jouw webshop een niet te onderschatten item is. Uiteraard brengt dit de nodige kosten en nood aan kennis met zich mee. Waarom kennis? Je moet de nodige IT-kennis hebben om bijvoorbeeld te bepalen welk voorraadbeheersysteem je kiest, te kunnen werken met T&T-codes, bepaalde flows te begrijpen en het kiezen van de juiste hardware/software om het volledige logistieke proces te ondersteunen. Echter, al deze elementen vragen een bepaalde investering. Zonder deze investeringen loopt jouw webshop hopeloos achterop. Toch merken we nog te vaak dat deze investeringen niet worden uitgevoerd omdat men net hierop kosten wil besparen.

Logo Webship

Is er dan geen oplossing? Natuurlijk is er een oplossing! We denken hierbij aan een samenwerking met een fulfilmentcenter. Een fulfilmentcenter neemt het logistieke proces van jou over waardoor je kan profiteren van hun kennis en investeringen. Want een fulfilmentcenter beschikt meeste geschikte uitrusting om pakketten te verwerken. Niet alleen op vlak van het effectief verpakken van producten maar ook wat betreft de hardware en software installaties. Een fulfilmentcenter zoals Webship werkt met een zelfontwerpen WMS-systeem dat voldoet aan alle huidige eisen. Kost dit dan helemaal niets? Bij Webship betaal je bijvoorbeeld enkel voor het picken/packen van de producten en het versturen van de bestelling. Wil je jouw all-in fulfilmentprijs berekenen? Gebruik dan onze online kostprijscalculator of neem contact op via hallo@webship.be.  

Kan je mogelijks ook interesseren