WebShip e-Fulfilment België

Live chat

De noodzaak van correcte productafmetingen binnen een magazijn

De afmetingen en het gewicht van een product wordt vaak klakkeloos overgenomen vanuit de leverancier, tenminste, als je al het geluk hebt dat die informatie beschikbaar is. Maar die afmetingen durven nogal eens afwijken van de werkelijkheid: gaat het om de afmetingen van het product zelf of om de verpakking? Wat als de verpakking of het product zelf wijzigt, heb je dan nog steeds de juiste info in jouw systeem aanwezig?

Niet enkel voor de eindklant is die informatie van belang maar evenzeer wanneer je je magazijn wil optimaliseren zal je de juiste en actuele productinfo nodig hebben. En dat is de reden waarom we bij Webship elk product dat bij ons binnen komt onmiddellijk meten en wegen. Natuurlijk gaan we niet elk product manueel opmeten. Enerzijds is dat heel wat werk en anderzijds opent dat de deur voor fouten. Hoe we het wel doen, lees je in deze blogpost!

De Tricolops Dimensioner

Na een lange zoektocht en het bekijken van heel wat systemen, kwamen we tot de conclusie dat een dimensioning apparaat, welke automatisch de afmetingen scant van een product, al snel een investering van €20.000 a €30.000 betekent. Die apparaten werken heel nauwkeurig en komen met geavanceerde softwarepakketten. De fabrikanten van die toestellen richten zich op grote magazijnen en/of productie bedrijven waarbij producten ter grote van een paperclip tot op de micrometer nauwkeurig dienen opgemeten te worden. Geen spek voor onze bek, als kleine speler is die investering te groot voor de meerwaarde welke we er potentieel kunnen uithalen.

Via via kregen we een tip van een Canadees systeem, namelijk ‘Tricolops’ welke recent een betaalbaar dimensioning apparaat op de markt hadden gebracht. Na enkele goede contacten met de CEO van het bedrijf, kunnen we een lang verhaal kort maken: Webship is sinds 2019 gebruiker en verdeler voor de Tricolops dimensioner voor West-Europa! Het tafelmodel heb je al voor €4.000 werkende in je magazijn.

Waarvoor gebruikt Webship de Tricolops Dimensioner?

Dimensionering

Eerst en vooral moeten we vermelden dan wij de Tricolops Dimensioner gekoppeld hebben aan onze voorraadbeheer applicatie Webship Online. Alle informatie komt binnen via de Tricolops Dimensioner app en via een simpele klik worden alle gegevens geïmporteerd in onze cloud applicatie.

De Tricolops Dimensioner wordt een eerste keer gebruikt bij het leveren van nieuwe producten. Wij leggen elk nieuw product onder de Dimensioner en bij gevolg worden de producten vliegensvlug gemeten en gewogen. Vervolgens importeren wij de gegevens in Webship Online.

Dimensionering

Vanaf dat moment zitten het gewicht en het volume in de cloud applicatie. Wanneer een leverancier zijn producten bewerkt of op een andere manier verpakt, kunnen we gegevens op dezelfde manier updaten, namelijk door het product op de Tricolops Dimensioner te leggen en zo de gegevens binnen te halen in onze app.

Dankzij de gegevens die we bekomen via de Tricolops Dimensioner kunnen wij, bij het inpakken van een order, een nauwkeurige schatting maken van het totale volume van het pakket en kunnen we bijgevolg een geschikte doos suggereren aan de inpakker. Op deze manier proberen wij telkens zo klein mogelijk pakketjes samen te stellen waarbij de er zo weinig mogelijk lucht wordt getransporteerd. Daarnaast hoeft de inpakker niet zelf meer in te schatten welke verzenddoos de beste optie zou zijn voor een bepaald order, onze applicatie helpt bij het maken van een betere keuze en vermijdt op die manier het nemen van een te kleine of te grote doos.

Daarnaast kan je de Tricolops Dimensioner gebruiken om jouw magazijn te optimaliseren. Dankzij goed uitgewerkte magazijnlocaties, waarbij elke locatie een bepaald maximum volume en gewicht aankan, kan je plaatsbesparend werken. Wanneer er nieuwe producten geleverd worden, moet er een plekje gevonden worden om deze te stockeren. Via de dit dimensioneringstoestel wordt het gewicht en het volume van het product gespecificeerd terwijl men in de cloud applicatie van Webship Online het aantal gaat ingegeven. Vervolgens wordt het totale volume berekent en zal de cloud applicatie een gepaste magazijnlocatie voorstellen om de producten op te slaan. Op deze manier spaart men tijd uit en kan met de producten onmiddellijk op een magazijnlocatie plaatsen dat geschikt is voor het specifieke product.  

Als laatste kan je de Tricolops Dimensioner ook inzetten als controlepunt tussen het inpakken van een order en het klaarzetten voor verzending. Door het inscannen van het ingepakte order (al dan niet op een rollenbaan) kan je bepalen of het gemeten volume overeen komt met het verwachte volume. Als hier een sterke afwijking op zit, kan dit een trigger zijn om het order te openen om de inhoud te controleren.

Met welke type Tricolops Dimensioner werkt Webship?

Op dit moment werken wij met de Tricolops Dimensioner 140, de grootste versie. Hieronder vindt u enkele specificaties van het toestel:

Eigenschappen

 • Afstand tussen camera en oppervlak: 1,4 meter
 • Maximum object grootte: +- 0,30m³
 • Minimum object grootte: 2 x 2 x 2 cm
 • Nauwkeurigheid: 5mm bij rechthoekige objecten, 10mm bij ongelijke objecten

Systeemvereisten

 • Besturingssysteem: Windows 7 en hoger, Ubuntu 14 en hoger
 • Processor: Intel Core 2 Duo of hoger
 • Geheugen: 150 MB vrij geheugen
 • Interface and power: USB 2.0
 • Temperatuur:  5 – 35 °C

Mogelijkheden & Beperkingen

 • Tijd om een object te meten: 0.1 – 0.2 second (afhankelijk van systeeminstellingen)
 • Objecten: Dozen, verzendkokers, verzendzakken, onregelmatige objecten, etc…
 • Het toestel dimensioneert alle objecten, behalve:
  • Zachte materialen (stof, kleding, enz.)
  • Objecten met zeer fijne eigenschappen
  • Transparante of bijna transparante objecten
  • Spiegel en spiegelachtige objecten
  • Metalen voorwerpen
Webship Logo - Fulfilmentpartner

We kunnen besluiten dat de Tricolops Dimensioner een onmisbaar gegeven is geworden binnen de werking van Webship. Wij zijn absolute voorstander van het product. U kan de Tricolops Dimensioner aankopen via Webship.

Kan je mogelijks ook interesseren